Warning: is_writable(): open_basedir restriction in effect. File(/usr/home/za4x37dJ06HX/casarural-terraalta.com/web/wp-content/uploads/shareaholic/) is not within the allowed path(s): (/usr/home/casarural-terraalta.com/:/home/casarural-terraalta.com/:/usr/home/services/:/usr/share/php53/) in /usr/home/casarural-terraalta.com/web/wp-content/plugins/shareaholic/sexy-bookmarks.php on line 136 Terra Alta, gran desconeguda.Apartament Rural a Vilalba dels Arcs | Casa Solé

La Terra Alta

La Terra Alta, un terrirori per descobrir

La Terra Alta és una comarca d’interior amb una gran varietat de paisatges. El seu passat rural i la activitat agrària han permès la preservació del paisatge i d’un llegat d’un valor cultural, patrimonial i humà.

Els espais naturals configuren un veritable mosaic de colors, sensacions i ambients per on transcorren rutes i itineraris gastronòmics, històrics, artístics…. que no deixen indiferents als seus visitants. La Ruta de la Pau, Els espais de la Batalla de l’Ebre, L’Art al Ras, Ruta Paisatges del vi i de l’oli, la Via Verda i la Xarxa Ciclista pels camins de la comarca són algunes de les propostes per descobrir la Terra Alta.

La Terra Alta es un immens mar de vinyes i oliveres que protagonitzen els conreus de secà de la Terra Alta i ofereixen als ulls del visitant una infinitat de matisos cromàtics.

El Canaletes i l’Algars són els rius més importants de la Comarca que amb l’erosió provoquen la formació de punts d’extraordinària bellesa i salts d’aigua. A la Pobla de Massaluca trobem la confluència del Riu Matarranya amb l’Ebre, amb un port Nàutic, ideal per practicar la pesca i esports aquàtics.

Les Serres de Pàndols i Cavalls amb formacions de gran valor paisatgístic van ser testimoni d’un dels episodis més dolorosos de la guerra civil, la batalla de l’Ebre.

Al Parc Natural dels Ports, la vegetació es espessa i esplendorosa, amb fauna i natura en estat salvatge. És el lloc ideal per practicar tot tipus d’esports d’aventura.

HISTÒRIA I CULTURA

La història ha deixat a la comarca multitud d’elements que van des de l’època dels Ibers fins als nostres dies. Repoblada pels Templers encara avui són ben evidents les restes de torres i castells que s’alçaren per defensar el territori. L’Arquitectura religiosa es present a tots els municipis amb imponents edificis romànics i gòtics. En l’arquitectura civil sobresurten els antics palaus renaixentistes i els cellers cooperatius modernistes de Cèsar Martinell a les poblacions de Gandesa i Pinell de Brai.

La darrera empremta històrica la deixà la Batalla de l’Ebre on els camps i muntanyes de la comarca es convertiren en l’escenari d’una de les batalles més cruels de la Guerra Civil.

La Terra Alta manté viu un ample i variat ventall de manifestacions populars.

Es conserven un gran nombre d’ermites, situades en paratges singulars, que durant la primavera es converteixen en llocs de peregrinació i romiatge on no hi manca la gresca i germanor.

Les festes majors, plenes de tradicions i costums, són un dels millors moments per visitar els pobles de la Terra Alta.

GASTRONOMIA

En una comarca agrícola com és la Terra Alta sempre s’ha cuinat el que s’ha recollit, originant una cuina tradicional arrelada a la terra.

Menció especial mereix la cuina del Corder, producte propi de la Terra Alta que es pot degustar als restaurants de la comarca.

DENOMINACIONS D’ORIGEN

El conreu de la vinya i l’olivera tenen una tradició mil·lenària.  La qualitat dels vins i olis han merescut el reconeixement de dues Denominacions d’Origen Protegides: La DO Terra Alta i la DOP oli de Terra Alta. Vins i olis amb origen, qualitat i nom propi.

Els vins de la DO Terra Alta són característics per la seva força i el seu caràcter, essent la Garnatxa Blanca el vi més característic a partir del qual s’elaboren diversos vins blancs secs.

Els olis d’oliva verge extra certificats per la DOP Oli  Terra Alta són elaborats a partir de la varietat principal i tradicional de la comarca, L’Empeltre, conjuntament amb altres varietats.