Warning: is_writable(): open_basedir restriction in effect. File(/usr/home/za4x37dJ06HX/casarural-terraalta.com/web/wp-content/uploads/shareaholic/) is not within the allowed path(s): (/usr/home/casarural-terraalta.com/:/home/casarural-terraalta.com/:/usr/home/services/:/usr/share/php53/) in /usr/home/casarural-terraalta.com/web/wp-content/plugins/shareaholic/sexy-bookmarks.php on line 136 Vilalba dels Arcs, Terra Alta amb allotjament rural | Casa Solé

El Poble

El nostre poble, Vilalba dels Arcs, en plena Terra Alta

El poble de Vilalba dels Arcs està situat a l’altiplà de la Terra Alta, on podreu trobar infinitat de racons històrics per gaudir i descobrir. Des del camí del Calvari se n’obté una imatge elegant i hieràtica alhora, amb les antigues muralles i la porta d’entrada a la població en primer terme.

Tot el territori és molt accidentat, ja que està solcat pels barrancs que porten les aigües a l’Ebre.

El vi i l’oli són els productes més importants en l’economia pagesa de la vila. Els seus vins, blancs i negres, s’inscriuen dins de la DO Terra Alta.

Una mica d’Història

Vilalba dels Arcs va formar part del territori de la Batllia de Miravet que Ramon Berenguer IV cedí als Templers. Després s’integrà dins la Comanda d’Ascó.

La carta de població fou atorgada l’any 1224 a quatre pobladors.
A principis del segle XIV, els Templers foren substituïts pels Hospitalers en la senyoria d’aquests territoris.
A les acaballes del segle XV es va crear la Comanda de Vilalba dels Arcs.
Durant la Guerra dels Segadors la població fou assaltada per mercenaris de l’exèrcit castellà. També fou breument afectada per la Guerra de Successió i les posteriors Guerres Carlines, durant les quals es va fortificar la vila.
L’any 1938 es va estabilitzar el front republicà al lloc conegut com els Quatre Camins.

LLOCS PER VISITAR:

- L’Església de Sant Llorenç, finalitzada l’any 1705 i que combina elements gòtics, renaixentistes i barrocs entre els que podem destacar la façana principal i l’esvelt campanar de 40 metres d’alçada.

- La capella de la Mare de Déu de Gràcia que era l’església primigènia i va ser construïda en l’època dels templers, originàriament era d’estil romànic de transició al gòtic tot i que va patir modificacions. Actualment no s’utilitza com a lloc de culte, però desprès de la seva restauració s’utilitza com a sala d’exposicions, concerts, etc.

- Com a mostra de la interessant arquitectura popular hi ha Casa Martell i Casa Coll, entre d’altres.

- Un altre dels llocs que es pot visitar és el Calvari, al qual s’accedeix per un camí sinuós i costerut envoltat de xiprers altius on s’hi troben la Capella de la Mare de Déu dels Dolors, d’estil barroc, i la Capella de la Mare de Déu de Montserrat.

- Els antics safareigs públics anomenats “La Font”, son un bon exemple d’arquitectura popular. Fins que el poble va disposar d’aigua corrent, era d’indret on  les dones anaven a rentar la roba i també és portaven els animals a beure.

A les afores de la població podem visitar:

- Construccions en Pedra Seca: marges, cabanes, molins, sitis i pous.

- Les Trinxeres, situades en diferents emplaçaments al llarg del nostre terme, són testimoni de la Batalla de l’Ebre. Podem visitar les dels Barrancs i les del Polit.

- L’Ermita de Sant Pau on hi arribarem sortint del poble, per la mateixa pista que ens duu a Berrús. És una ermita troglodítica, ja que tot el sostre està construït de roca natural.

L’Ermita de Berrús , sortint del poble pel porxo del Bassot, baixem el pendent de la Font i agafem la primera pista a mà esquerra. Un cop hem passat l’ermita de Sant Pau, trobem una cruïlla i girem a la dreta. A la pròxima bifurcació, seguim el camí de l’esquerra, que ens durà a Berrús. L’emplaçament actual de l’ermita no és l’original, ja que es va haver de traslladar al construir-se el pantà de Riba-roja.

L’església, dedicada a Santa Maria Magdalena, és d’estil romànic, de transició al gòtic.

Des d’aquí es pot gaudir d’una magnífica vista panoràmica.

FESTES A VILALBA DELS ARCS

Festes Majors d’hivern en honor a St. Sebastià, el quart dissabte de gener.

Setmana Santa representació de la Passiódeclarada Patrimoni Festiu de Catalunya,  pels carrers de la Població.

Romeria a l’ermita de Berrús, el dissabte desprès de Setmana Santa.

Festes d’estiu del 8 al 12 d’agost.